Allt du behöver tänka på i valet av lakan

En god natts sömn är en av de grundläggande förutsättningarna för hälsa och välbefinnande. För att säkerställa en god sömnkvalitet är det viktigt att välja rätt lakan. Valet av lakan kan tyckas enkelt, men det finns en hel del aspekter du bör tänka på för att hitta de perfekta lakanen för dig. I den här artikeln kommer vi att beskriva vad du behöver tänka på i valet av lakan.

Material

Den första faktorn att tänka på är lakanets material. Valet av material avgör hur mjukt och hållbart lakanet är. Bomull är det vanligaste materialet, men det finns också lakan av satin, lin, bambu och andra naturmaterial. Bomull är mjukt och andas, men kan också krympa i tvätten. Satin ger en lyxig känsla men kan bli glatt i sängen. Lin är mjukt och svalt men kan kännas klibbigt om det är för fuktigt. Bambu är miljövänligt och skönt på huden, men kan vara känsligt för tvätt.

Trådtäthet

Trådtätheten eller trådarna per kvadratcentimeter (tc) är viktigt för att bestämma lakanets kvalitet. Desto högre trådtäthet det är på lakanet, desto mjukare och mer hållbart anses det vara. En trådtäthet på 200 tc eller högre kan ge riktigt mjuka lakan. Detta betyder att de är sköna och hållbara, vilket gör att de är värda att investera i.

Färg

Valet av färg kan också påverka sömnkvaliteten. Vissa färger har visat sig ha en positiv inverkan på sinnesstämningen och sömnen. Enligt sömnspecialister är blå och gröna färger de mest fridfulla och avslappnande färger för nackdelar. De är också bra för personer som vill skapa en känsla av avkoppling och lugn.

Passform

Passformen på lakanet är en annan viktig faktor att tänka på. Fel storlek kan leda till att lakanet faller av sängen eller blir skrynkligt. För att förhindra detta är det viktigt att mäta sängen noggrant innan du köper lakan. Om du har en tjockare madrass, leta efter lakan som är djupare så att de täcker hela madrassen utan att glida av.

Tvättanvisningar

Sist men inte minst är det viktigt att läsa tvättanvisningarna på lakanet. Vissa lakan kräver speciella tvättritualer för att bevara kvaliteten, medan andra lakan kan tvättas i maskin. Se till att följa tillverkarens rekommendationer för att undvika att förstöra lakanet.

Sammanfattning

Att välja de rätta sängkläderna är viktigt för en god natts sömn. Vid val av lakan är det viktigt att tänka på material, trådtäthet, färg, passform och tvättanvisningar. Investera i ett par mjuka och hållbara lakan för att säkerställa en god sömnkvalitet. Det är också viktigt att lägga lite extra tid och pengar på att hitta de perfekta lakanen, eftersom de i slutändan kan påverka ditt välbefinnande och hälsa. Så varför inte klicka hem lakan från exempelvis Pimpahemma, vilka även bland annat erbjuder vaxdukar?

Felicia Stark

Tillbaka till toppen