Betydelsen av kläder i den katolska kyrkan

Om du någonsin har varit i en katolsk kyrka har du kanske lagt märke till att prästen har speciella kläder på sig – en skjorta och västar. Dessa västar har latinska namn och har använts i kyrkan i århundraden. Tanken bakom dem är att prästen tar på sig en annan roll när han eller hon tjänstgör under mässan. Istället för att fokusera på personen blir rollen som Guds tjänare tydligare. I det här blogginlägget ska vi ta en titt på betydelsen av några av de vanligaste klädesplaggen som bärs av präster.

Alban

Alban är en lång vit skjorta som bärs av präster, diakoner och tjänare under mässan. Den symboliserar renhet och oskuld och påminner dem som bär den om sina doplöften. Alben är vanligtvis gjord av linne eller ull och är försedd med snörning eller andra enkla dekorationer runt handlederna och halsen.

Cincture

Cincture är ett långt, vävt snöre som bärs runt midjan över alban. Den har både ett praktiskt och symboliskt syfte. Praktiskt sett hjälper den till att hålla alban på plats. Symboliskt representerar den självkontroll och återhållsamhet.

Stolan

Stolan är ett brett, långt vävt band som bärs runt halsen och ner över axlarna. Stolen är samma plagg för flera olika yrkesgrupper i mässan, men den bärs på olika sätt. För präster bärs stolan alltid över båda axlarna och korsas framför bröstet med ändarna hängande lika långt ner framför låren. Diakoner bär sin stola över den ena axeln med ändan hängande ner framför låret på samma sida som den stolade axeln.

Prästkläder spelar en viktig roll i den katolska mässan och tjänar både praktiska och symboliska syften. De påminner dem som bär dem om sina doplöften och bidrar till att skapa en känsla av vördnad under gudstjänsterna. Om du är intresserad av att lära dig mer om katolska västar eller andra aspekter av katolsk tro och praktik, se till att kolla in vår blogg för mer bra innehåll!

Felicia Stark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen