Nya vattenskoter regler: Förarbevis för vattenskoter

Ny vattenskoter regler gäller från 1 maj 2022 och nu krävs förarbevis för vattenskoter och därför behöver en vattenskoterutbildning. Har du hittat den perfekta vattenskotern så bör du även se till att utbilda dig så att du efter godkännande av utbildning kan få förarbevis för vattenskoter.

Det finns flertalet kurssamordnare fördelade över landet och hos exempelvis företaget CSM vattenskoterutbildning finns kurser inom Förarbevis för vattenskoter. Förarbeviskurser för vattenskoter finns i Göteborg, Stockholm, Malmö, Karlstad samt Norrköping, företaget är både certifierade och licensierade för att utbilda vattenskoterförare. Genom att välja en erfaren utbildare så tryggar det att teoretiska delar som tolkningar av lagtexter och regler, men även hur man framför sitt fordon på bästa och säkraste sätt i praktiken.

Det är viktigt att du genom en utbildning inte bara får med dig teoretiska delar eller tolkningar av lagar och regler. Det är väldigt viktigt att en förare under utbildningen även blir säkrare rent praktiskt. Det som man vill uppnå med den praktiska utbildningen är att bland annat att få bort oönskade körbeteenden, som lekfullt beteende det som även brukar benämnas som buskörning.

I nästan alla fall där bra teori varvas med praktik så skapas en bättre förståelse för hela sammanhanget. Detta gäller inom alla utbildningar för fordonshantering. Vilket då även kommer vara gällande för hur vattenskoterutbildningar kommer ha en positiv inverkan framåt, och förhoppningsvis minska olyckorna.

Vattenskoterutbildningar för att minska ner antalet osäkra vattenskoterförare

Det har blivit viktigt idag för att reglera framförandet av vattenskoter på ett lekfullt sätt, då detta har orsakat allvarliga olyckor. I många fall hade dessa olyckor kunnat utebli med en komplett vattenskoter utbildning. Genom att varje enskild förare hade haft ett förarbevis som intygar om att man genomgått en utbildning för att framföra fordonet, så ökar möjligheterna till att körbeteenden ändras till det bättre.

Ambitionen över tid är att få bort olyckorna och minska på den belastning som det lekfulla framförandet av vattenskoter kan vara om det är oreglerat. Tidigare har det varit svårt att hänvisa till någon lag eller regel och tillämpa lagen effektivt genom sjölagen eller generella sjöregler, utöver grövre överträdelser. Nu blir varje vattenskoterförare upplyst om att det finns regler för att det inte är tillåtet att framföra i sjövikar, skyddsområden och där djurlivet, naturen eller miljön i stort kan påverkas.

Felicia Stark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen