Varför svartpeppar är den mest använda kryddan i världen

Om du tar fram peppar överhuvudtaget är det troligt att du använder svartpeppar. Det är den vanligaste typen av peppar som finns både i hushåll och på restauranger, men varför? I det här blogginlägget ska vi utforska exakt varför svartpeppar är så populär och vad som skiljer den från vitpeppar. I slutet kommer du att vara en expert på svartpeppar!

En kort historia om svartpeppar

Svartpeppar (Piper nigrum) är en blommande vinstock som har sitt ursprung i Kerala, Indien. Växtens bär skördas och torkas sedan i solen eller med maskin innan de mals till den smultron som vi vanligtvis förknippar med svartpeppar. Även om vi vanligen tänker på peppar som en krydda är den faktiskt klassificerad som en frukt.

Peppar var så uppskattad under medeltiden att den ofta användes som valuta. Det fanns faktiskt en riktig pepparhyra! Pepparkorn betalades i stället för kontanter för saker som hyra, skatter och till och med hemgift. Vid ett tillfälle hade Venedig monopol på kryddhandeln, och de bevakade sina lager med stor omsorg. I ett försök att bryta Venedigs grepp om marknaden började Portugal hitta en alternativ väg till Indien till sjöss. Även om de inte lyckades med sin strävan lyckades de etablera en sjöväg till Brasilien som så småningom tog sig tillbaka till Europa – och det var så svartpeppar blev allmänt tillgängligt.

Idag odlas svartpeppar i tropiska områden runt om i världen, bland annat i Indonesien, Malaysia, Thailand, Vietnam, Sri Lanka, Kampuchea och Indien. Den odlas också i stor utsträckning i Latinamerika och Sydamerika. Totalt finns det cirka 50 länder som producerar svartpeppar

Vad är skillnaden mellan svartpeppar och vitpeppar?

Skillnaden mellan svartpeppar och vitpeppar ligger enbart i hur de bearbetas. Vita pepparkorn mognar under en längre tid än svarta pepparkorn innan de skördas. När de väl har skördats blötläggs de vita pepparkorn i vatten i ungefär en vecka, vilket gör att de skrynklar sig och förlorar sitt yttre skal. Det som återstår är det inre fröet som sedan torkas tills det blir vitt eller grånat i färgen. Det är därför som vita pepparkorn är mindre än svarta pepparkorn – de har fått sitt yttre skal borttaget.

Hur man använder svartpeppar

Nu när vi vet lite mer om svartpeppar kan vi tala om hur man använder den! Den bästa svartpepparn är mycket mångsidig och kan användas i både söta och salta rätter. Det är vanligt att den används för att krydda kött eller läggs till vid bordet så att matgästerna kan använda den som de vill.

Oavsett hur du väljer att använda den hoppas vi att det här blogginlägget har inspirerat dig att experimentera med svartpeppar på nya och spännande sätt!

Felicia Stark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen