Att tänka på när du väljer släpvagn

Först så ska vi ta reda på vilka svenska regler som gäller för släpet. För de som är nya när det kommer till att köra bil med släp, så finns det två olika typer av släpvagnar – släpvagnar med och utan bromsar, de bromsar som finns med kallas även oftast för påskjutsbroms – de har olika regler för hur de ska hanteras i trafiken. Senare i denna guide kommer vi att diskutera skillnaden mellan släpvagnar med bromsar och släpvagnar utan bromsar mer detaljerat. Men vi fokuserar till att börja med på de lagarna och reglerna som finns.

Lagar och regler

Den högsta tillåtna hastigheten för att köra en släpvagn med bromsar är 80 km/h. För släpvagnar utan bromsar har även dessa släpvagnar en hastighet på upp till 80 km/h om A) släpvagnens totalvikt inte överstiger hälften av fordonets vikt, eller B) när släpvagnen inte har nån last och dess vikten inte överstiger inte hälften av bilens vikt.

Om släpet utan bromsar inte uppfyller dessa krav är den högsta tillåtna hastigheten 40 km/h.

Om man ser lagen mer allmänt sägs det att innehavare av ett motorfordonslicens (B) kan använda en personbil som dragfordon för att dra följande bromsade släpvagn:

Släpvagnens totala vikt överstiger inte 750 kg (kg). Eller om släpvagnens totalvikt överstiger 750 kg ska släpvagnens och fordonets totala vikt inte överstiga 3500 kg.

Om du behöver bogsera en släpvagn som är större och tyngre än den som beskrivs ovan gäller i stället följande regler:

Om släpvagnens och släpvagnens (fordonets) sammanlagda vikt inte överstiger
4250 kg krävs förnyelseinstruktionstillstånd. NS. Detta kallas också B.96.

Annars, om släpvagnens och släpvagnens totala vikt överstiger 4250 kg, krävs istället körkort med BE-behörighet. Det är dock viktigt att veta här att själva släpvagnens totala vikt inte får överstiga 3500 kg.

Hur man fixar lasten på ett säkert sätt

Det andra du behöver veta när du äger en släpvagn är att veta hur du fixar lasten på rätt sätt. All last måste säkras på ett sätt så att den inte försämrar förarens körprestanda, flyger iväg och skadar egendom eller personal och inte väcker damm eller förorenar naturen.

Om du vill transportera lättare gods, till exempel trädgårdsavfall, är det bäst att använda lastnät eller klämmor för att säkra lasten. Nät kan också användas, men kom ihåg att lasten också måste täckas med ett släpvagnskapell uppifrån.

Felicia Stark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen