Företagsmäklaren i Stockholm

Att sälja ditt aktiebolag kan vara det största företaget du kan göra som entreprenör. Med bra planering kan du undvika många problem.

Vid försäljning av aktier i ett aktiebolag är det helt privat sak för dig och köparen. Därför behandlas den inte av Företagsverket. Å andra sidan måste företag vanligtvis rapportera förändringar till styrelsen till det svenska företagsregistret och i vissa fall till de svenska skattemyndigheterna efter försäljningen.

Ägarförändringar sker i flera steg. Om du börjar planera i tid kommer du att ha kraften i processen. I det här avsnittet kommer vi att titta på de viktigaste aspekterna av ägarförändringar.

  • Skäl: Ta reda på varför och hur många företag du vill sälja.
  • Köpare: Definierar vilken typ av köpare du funderar på och hur du ska finansiera ditt köp.
  • Rådgivare: Anlita en kvalificerad rådgivare som kan ge en objektiv bedömning.
  • Struktur: Kontrollera operativ konfiguration och processer för att undvika att påverkas. Ett välskött företag kommer också att locka köpare.
  • Framtiden: Tänk på din roll efter försäljningen, se skattepåverkan och se till att du har tillräckligt med pengar att leva på efter pensionen.

När du säljer ett företag ska du alltid veta vem du har att göra med.

Som företagare riskerar du exempelvis att stå kvar i styrelsen och är därmed ansvarig för händelser och transaktioner, samt skatter och avgifter (s.k. företrädaransvar , i det företag som du tror att du har sålt eller avvecklat. Dessutom kan det vara väldigt svårt att bevisa att du är oskyldig. Med företagsförmedling, där en tredje part hjälper till med att sälja företag eller överlåta det till en annan part, kan man enkelt ha en kunnig part som vet vad man ska göra.

Ett annat starkt varningstecken är möjligheten att erbjuda delvisa utbetalningar i svart. Detta kan tilltala företagsägare, men det görs ofta roterande. Entreprenörer befinner sig då i en svår position och drar sig ofta tillbaka för att rapportera händelsen eftersom de själva har konspirerat för att lura systemet.

Felicia Stark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen