Hälsosam och nyttig mat på grillen

Att äta nyttig mat brukar oftast inte vara nåt intressant för smaklökarna eftersom det är fett som är smakbärare i mat. Det finns många nyttiga recept på nätet som för det mesta består 80% av tallriken med sallad och en torr liten köttbit. När det handlar om kött så är det fettet som är smakbärare, vilket gör att fet mat oftast innehåller mer smak än fettsnål mat. Detta gör det komplicerat att tillaga nyttig och smakrik mat.

Det finns flera nyttiga saker du kan lägga på grillen. Bland annat grillade grönsaker som zucchini, paprika, lök m.m. Det finns flera olika typer av grillar som flera passar utmärkt för att grilla hälsosam mat. Kolgrillar och gasolgrillar är de trendigaste typerna av grillar, men elgrillarna börjar bli allt mer gynnsammare och smidigare än vad de har varit tidigare.

Kyckling är hyfsat fettsnålt och passar utmärkt för de som vill äta nyttig mat. Kyckling är trots det aningen smaklöst och det omfattar att man kryddar ordentligt för att få fram en god smak. Kyckling passar utmärkt att lägga i marinad ett par timmar innan tillagning i antingen ugn eller på grill. Under sommarmånaderna fungerar det utmärkt att göra grillspett av kycklingen och servera tillsammans med en god gremolata som både är nyttigt och sunt.

Det finns flera hälsosidor som påstår att det är farligt att grilla och att det kan framkalla cancer, men detta är inte sant. För att detta ska bli sant syftar till det att man skall äta grillad mat varje dag under en väldigt lång tidsperiod. Vi snackar månader i sträck. Det ämne som framkallar cancer uppstår i mycket liten stor del vid tillagning av mat under höga temperaturer, likaså vid bränd mat. Vill ni vara helt på den trygga sidan kan det vara smart att grilla på låg temperatur under en lång tid istället för högt och hastigt.

Felicia Stark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen