Så minskar du risken för skador på gymmet

För varje dag som går är det allt fler som börjar träna på gym och efter nyår kommer vi se en ökning av nyregistrerade gymkort som vanligt. Att träna på gym är ett smidigt och bra sätt att få den motion och aktivitet man behöver. Det allra bästa med gymmet är att du kan träna i princip vilken muskel som helst, vilket annars kan vara svårt.

Varje gym brukar vara utrustat med minst ett grundläggande utbud av träningsmaskiner som motionscyklar, fria vikter och maskiner för olika muskelgrupper. Gymmet är dock inte ett helt ofarligt sätt att träna på och olyckor och skador händer ibland. Många av skadorna sker bland de fria vikterna, vilket du säkerligen redan hade listat ut. Skadorna uppkommer i de allra flesta fall när vikter kastas ner eller att man får belastningsskador på fötterna.

Den här typen av skador går att undvika, men det kräver aktion från gymmets sida. Den enklaste lösningen är att lägga ett gummigolv i gymmet som gör det säkrare att träna. Ett gummigolv ger även det underliggande golvet ett bra skydd mot stötar och när fria vikter slängs på golvet. Gummigolvet är skönt att stå på då det ger en bra dämpning vid tunga lyft. Gummiplattor utomhus kan även användas på utegym för att ge ett mjukare och bättre underlag för träning

Var kommer ordet gym ifrån?

Ordet gym kommer från grekiskans gymnos, som betyder ”naken”. I det antika Grekland var gymnasium platser för att uppfostra unga människor genom fysiska övningar, badhus och bibliotek. Men i betydelsen träningsanläggningar är ordet gym lånat från engelska ordet ”gymnasium” inte förknippas med gymnasieskola utan bara med fysisk träning.

Felicia Stark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen