Sverige har du alltid rätt att ansöka om tjänstledighet från din arbetsgivare. Det är dock inte alltid som arbetsgivaren är tvungen att acceptera din ansökan. Ett fall där din arbetsgivare måste acceptera din ansökan är om du vill testa att starta ett eget företag.
Ledigt i sex månader
Du kan som mest få tjänstledigt i sex månader för att starta ditt eget företag och du kan inte ansöka om detta igen. För att kunna ansöka om detta måste du också ha jobbat hos din nuvarande arbetsgivare i minst 6 månader. Efter din tjänstledighet får du antingen vidare att driva ditt bolag vidare eller gå tillbaka till din arbetsgivare.
Får inte konkurrera
Du får dock inte starta vilket företag som helst. Företaget som du startar får inte vara en konkurrent till din arbetsgivare och det får inte innebära en större olägenhet för arbetsgivaren. Exempel på olägenhet är om arbetsgivarens kostnader ökar markant. Om du håller dig inom dessa regler har arbetsgivaren ingen rätt att klaga på ditt företag men om du bryter mot dem kan det bli konsekvenser för dig.
Ingen lön
Under tiden som du är tjänstledig för att starta ditt eget företag kommer arbetsgivaren inte behöva betala ut någon lön till dig. Du får därför leva på dina besparingar eller de inkomster du kan få med ditt nystartade företag. Som tur är kan du alltid gå tillbaka till ditt gamla jobb efter dessa sex månader om du märker att företaget inte fungerar.
RiVe hjälper dig
Om du vill starta ditt eget företag men din arbetsgivare säger nej kan du kontakta RiVe Juridiska Byrå. De är villiga att driva ditt fall ända upp till domstol för att försäkra sig om att du får rätt. Vi rekommenderar alla våra läsare att kontakta RiVe om de uppstår en tvist mellan dem och deras arbetsgivare. De är experter på arbetsrätt och vet vad som krävs för att deras klienter ska få rätt.