Snart dags att börja odla chilifrukter

I December-Januari är det äntligen dags att börja så dina chilifröer. Trenden med att odla chilis ökar ständigt och varje år börjar allt fler att odla. Att odla helt vanliga chilis är inte särskilt svårt då allt som krävs i princip är att inte glömma vattna dem. Vanlig spansk peppar och jalapeños är de vanligaste sorterna och de fungerar alldeles utmärkt att odla i vårt kallare klimat. De får stå inomhus fram till början av sommaren och därefter är det dags att ställa ut dem för att få solljus, samt pollinering från bina.

I takt med att trenden för att odla chilis har ökat så hittar vi många exotiska chilisorter i våra fröbutiker och dessa är ofta lite svårare att lyckas med. När det gäller chilis som Ghost Pepper, Carolina Reaper och Trinidad Scorpion som är de allra starkaste sorterna krävs det ett varmare klimat för att öka chanserna att fröna gror. I detta fall kan det vara viktigt att ha dem i ett växthus när det är dags att ställa ut dem.

Det finns många olika typer av växthus på marknaden, allt från stora till små och i många olika former för att det ska passa in i din trädgård. Några av de vanligaste växthusen vi hittar är tunnelväxthus och bågväxthus. Växthus i trä kan vara ett bra val för det svenska klimatet då de har bättre egenskaper för att stå emot kyla än vad exempelvis stål och aluminium har.

Nästa starka chili på marknaden

Från skaparen av den ökända Carolina Reaper-chilin kommer Ed Curries nästa skapelse: Pepper X. Denna chili spås bli en av världens absolut starkaste chilis och tidiga indikationer tyder på att den är dubbelt så stark som den nuvarande världsrekordhållaren Carolina Reaper. När denna chili kommer på marknaden är det ingen som vet, men räkna med någon gång under nästa år.

Felicia Stark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen